torstai 17. huhtikuuta 2014

Pasha

Tässä se nyt on... kotitekoinen Pasha, josta tuli mielettömän hyvää;-)))
Hmm... kotitekoinen Pasha. Tämän idean sain käytyäni ihastelemassa taas Pääsiäisherkkujen klassikkokirjoa Kluuvikadun Fazerilla. Kysyin tutulta aurinkoiselta myyjältä kuinka kauan pasha säilyy eli milloin on viimeinen päivä hakea heiltä tämä Pääsiäisherkku. Sain neuvon, että pasha säilyy 2-3 päivää viileässä ja että he ovat Pitkäperjantain jälkeen lauantaina avoinna, jolloin pashan voisi vielä noutaa.
 
Vielä en osaa  sanoa olemmeko Pääsiäisen kylässä maalla vaiko kotona. Tällöin pasha tulisi noutaa jo torstaina... suunnitelma on valmiina siis mikäli kaikkien yllätykseksi toisikaan pashaa Fazerilta vaan tekisin sen itse.
 
  Googlasin pashan teko-ohjeita ja yksi selkeimmistä oli Kotilieden pashaohje. Muistan että tädilläni, joka on aivan uskomattoman hyvä kokki, on puinen pashamuotti sellaisen näin myös Chez Mariuksessa, taidan kuitenkin kääntyä enemmän Kotilieden improvisoinnin innoittamana perinteisen kahvinkeittimen suodattimen kotelon käyttämiseen kuin pyrähtäisin ensimmäiseksi hankkimaan jotain jota en mahdollisesti käyttäisikään enää uudelleen. 
 
Pashamuotti Chez Marius
Tosin kokkailussakin pätee se ohje, ettei tule heti lannistua epäonnistumisten pelossa. Siltikin hieman tutisen kantaessani kauppakassia  kotiin täynnä kermaa, munia ja muita tykötarpeita juhlavan Pääsiäisherkun loihtimista varten.



maitorahkaa 250 g
voita 100 g
keltuainen 1
sokeria 1 dl
kuohukermaa 2 dl
vaniljasokeria 3tl
sitruunamehua 1 rkl
rouhittua mantelia 2 rkl
korintteja ja/tai rusinoita 2 rkl


Pashamuotti tai kahvinsuodatin
puhdasta sideharsoa

Tiedän jo valmiiksi, että tulen ylittämään suositusmäärät ainakin sitruunan ja vaniljasokerin kohdalla. Lorautan aina lisää sitä mikä tuoksuu hyvälle;-) Sitruunaisempi pasha voisi muutenkin olla raikas. Eli koska tein nyt pashan kahvisuodattimeen, pystyin jättämään muotin liotusvaiheen väliin, sen sijaan keitin vielä kerran jo valmiiksi puhtaat harsot.

 Erottelin aluksi kananmunan keltuaisen valkuaisesta ja sen jälkeen vatkasin koneella kuohukerman, jota tuli heti liikaa, kuohkeaksi. Seuraava vaihe oli vispata huoneenlämmössä pehmennyt voi sekä sokeri, jonka jälkeen kaikki muut tarveaineet sekoitettiin  voin ja sokerin kanssa yhteen. Vaihdoin tarveaineista korintin sokeroituihin appelsiinipaloihin ja jätin kokonaan mantelit pois manteleiden tilalle laitoin reilut 2 rkl rusinoita . Ja... tietenkin unohdin ostaa vanilliinisokeria, joten käytin tilalla vaniljatankoa sekä 2 rkl taloussokeria. Sitruunaa puristin sekaan reippaasti yli suositusten....

Seuraava vaihe oli ottaa jäähdytetyt ja mahdollisimman kuiviksi puristetut harsot ja vuorata muotin sisusosat harsolla, täyttää muotti valmiilla pasha seoksella ja kääriä lopuksi ympärille harso tiiviisti. Ideahan on että muotin pohjassa tulee olla reiät joista ylimäärinen neste valuu vuorokauden aikana pois. Koska kahvinsuodattimeni on niin pieni keksi pari muutakin muottia kaapista joista neste pääsee valumaan pohjasta pois eli lopputuloksena sain aikaiseksi 3 pashaa joista yksi on hieman isompi.

Laitoin pashat valumaan jääkaappiin matalan kakkuvuoan päälle johon neste kertyy ja välillä kaadan kertyneen nesteen pois. Taikina oli juuri sen makuista kuin miltä pasha maistuu, huomenna otan pashat pois kaapista ja harsoista ja lisään kuvan blogiin, oli lopputulema mikä tahansa;-)

Hauskaa oli ja helpompaa kuin luulikaan. Iloista Pääsiäistä kaikille;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti