maanantai 28. huhtikuuta 2014

Mormors Sylt;-)

Ihana jo edesmennyt mommoni teki varmasti maailman parasta hilloa;-) Isovanhemmillani oli kesäpaikkanaan Karjalohjalla oma marjakylläinen saari, jonka päätalon keittiössä tuoksui aina hillosokeri ja kuumat mustaviinimarja-ja vadelmakeitokset.

Muistan että mommo nosteli valtavia oransseja rautakattiloitaan tasolta tasolle ja muut aikuiset läsnäolijat saivat auttaa häntä valuttamaan kuumennettuihin entisiin Nestlen pikakahvipurkkeihin herkullista hilloa. Yön yli ja hieman enemmänkin saivat purnukat seistä ja hillo hyytyä valmiiksi.

Hillo kuului oleellisena osana aamupalamme antimiin. Ratisevien paahtoleipien päällä hillo maistui taivaalliselta...;-))) Lämmöllä muistelen usein saarta ja ihania isovanhempiani. Ajasta iäisyyteen jäi myös hillon tekeminen. Se kun on helppoa sinällään kun valmistaa pienissä erissä. Tänäänkin parvekkeellamme on jäähtymässä viisi purkkia mehevää ja paksua mustaviinimarjahilloa. Keitin hillot päivällä, itse hillon valmistamiseen ja purkittamiseen menee aikaa kaiken kaikkiaan   ainoastaan noin 45 minuuttia.

Ohjeen hillolle otin jälleen kerran netistä tällä kertaa Dansukkerin omista ohjeista. Omat marjasatomme viime kesältä on jo aikoja sitten syöty pakastimesta loppuun, joten ostin pakastevadelmia kilon verran sekä samoin mustaviinimarjoja.

Hillosokerissa on pektiiniä, joka auttaa hilloa hyytymään eli jätin erilliset hyytymisaineet ja säilöntäaineet pois kokonaan. Vihin hillonkeittoon suurimman mahdollisen kattilamme, sillä meillä ei ole niin hienoja kattiloita kuin isovanhemmillamme oli, täytyykin kysyä josko ne olisivat esim. äidilläni jemulissa jossain kaapissa saisiko niitä lainata tai luopuisiko hän niistä jossain vaiheessa kokonaan esim. tilan puutteen vuoksi...;-)

 1 kg marjoja ( pakastemarjoja, voi sulattaa hetken )
1 kg hillosokeria
vettä 1 dl ( jätin veden kokonaan pois, sillä sulatin marjoja vain hetken, niistä vapautui nestettä aika lailla )

- Keitä ensin marjoja kattilassa hiljalleen ja lisää vähitellen marjojen joukkoon hillosokeri
- Hillosokeri ja marjat saavát keittyä hiljalleen noin 40 min. Poista pinnalta mahdollinen vaahtomainen kerros.
- anna hillon jäähtyä keittämisen jälkeen noin puoli tuntia
- lämmitä vesihauteessa hillopurkit, valuta valmis hillo purkkeihin ja sulje purkit tiiviisti
- anna hillopurkkien olla viileässä noin vuorokauden ajan ( esim. parveke on tähän loistava paikka )

Hilloista tuli makeaa ja tarpeeksi kiinteää, aivan kuin mommollakin aikoinaan. Arvatenkin mustaviinimarja oli kirpeämpää kuin vadelma, mutta sen vuoksi juuri valitsinkin kaksi erilaista marjaa. Raaka-aineiden tulee olla mahdollisimman laadukkaita ja mielellään kotimaisia tietenkin, itse hillon valmistaminen on todella helppoa ja itse asiassa hilloja on kiva viedä esim. tuliaisiksi tai antaa lahjaksikin.

Seuraava etappi on sitten Vappua varten, pienten sokerimunkkien tekeminen, sammutuspeite esille varmuuden vuoksi...Hiljaa hyvä tulee, siksi mieluummin hitaammin valmiiksi kuin suurella riskillä täysillä tehoilla rasvakattila poristen.

2 kommenttia:

  1. Hei Kira,

    Onnistuivatko vappumunkit hyvin? Teen ohjeellasi kesällä hilloa. Olin vappuaattonia kollegan - taidatkin tietää kenen - synttäreillä Skattalla ja kolmen aikoihin yöllä hipsutteelin kotiin. Tosi nastat juhlat jatkuivat kollegan miehen kellarin tilavissa työtiloissa iltayhdeksästä lähtien ja hauskaa oli. Kiva emäntä ja isäntä, hyväää seuraa ja ihanat tarjoamiset - muutahan ei tarvitakaan.

    Palaamisiin ja kuulemisiin ;) Hyvää weekendiä tv. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuija;-) Kiitos munkit onnistuivat hyvin, niistä tuli malliltaan ja kooltaan enemmänkin espanjalaisia zurroja. Maku oli ihan kohdillaan, joka tietysti on pääasia.Kiva kuulla että teillä oli hauskaa synttäreillä. Palaamisiin ja hyvää alkanutta viikkoa;-))

      Terkuin Kira

      Poista